FDA (Amerikan Yiyecek ve İçecek Kurumu), geri dönüşümlü ve çevreci yaklaşımı ile bilinen BPA maddesinin biberon, alıştırma kapları, matara ve sıvı içme ünitelerinde kullanımını yasakladı. Bundan sonra alacağınız plastik sıvı içme şişelerinin, üzerinde BPA içermez yazısına dikkat ederek alınması tavsiye ediliyor.
BPA nedir?
Polikarbon plastiklerde, meyve suyu ve konserve kutularının ambalajlarının iç kısmında kullanılan, adı Bispfenol-A olarak geçen geri dönüşümlü kaplama malzemesidir. Temas ettiği gıdaya geçer ve bu etki, sıcaklık ile daha da artar. En tehlikeli kullanım alanları ise biberon, matara ve alıştırma kaplarıdır. Bebeğinizin sütünü biberonda ısıtıyor veya ısıtma işlemini mikrodalgada yapıyorsanız bu madde anında süte geçer, dolayısıyla sütten de bebeğinize.
Yapılan araştırmalar sonunda, 2000 kişinin %90'ından fazlasının idrarında BPA bulunduğunu ekliyor FDA. New York Times'ın konu ile ilgili verdiği en son habere göre, Amerikan Kimya Komisyonu’nun resmi duyurusu ile üretici firmalar hali hazırda BPA kullanımını durdurmuş. Kullanımı 1960 yıllarından beri bebek mamaları, içecek kutuları ve plastik şişelerde devam eden BPA, biberonlarda son yıllarda tercih edilmeye başlamıştı. Plastiğin doğaya verdiği zarar göz önüne alınarak üretilen BPA’nın insan sağlığına verdiği zararın ağır basmasıyla yürürlüğe konan kanun sonrası aileleri daha çok bilinçlendirmek amacıyla, tüm plastik şişelerin üzerinde “BPA Yoktur” yazısı konulması ön görülmüş. Üzerinde bu ibareyi göremediğiniz plastik biberon ve mataralarda, BPA bulunup bulunmadığını, ürünün altında geri dönüşümü simgeleyen 7 rakamı görerek anlayabilirsiniz